Home > Cultura > Manuel Milián Mestre serà el pregoner de la Setmana Santa vinarossenca

Manuel Milián Mestre serà el pregoner de la Setmana Santa vinarossenca

manuelmilianmestrefeb2014Manuel Milián Mestre, historiador, escriptor i periodista d’ofici, ha estat escollit com a pregoner de la Setmana Santa vinarossenca. Nascut a Forcall (Castelló), el 14 de juliol de 1943 es una persona molt destacada tant en l’ àmbit polític com periodístic i empresarial. Persona arrelada a les tradicions i a la nostra comarca.

ESTUDIS

-Entre 1953 i 1963 va cursar el Batxillerat (Llatí i Humanitats), Filosofia (completa, tres cursos) i Teologia (incompleta) al Seminari Diocesà de Tortosa (Tarragona). Convalidar els estudis secundaris i Preu a l’Institut Menéndez i Pelayo de Barcelona (1965).

-Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona (1988-1989).

-Va realitzar un curs de Prehistòria i Arqueologia en el Centre d’Estudis del Maestrat, impartit per la Universitat de València (1960).

ACTIVITAT PROFESIONAL

 • Ø Consultor a Estats Units (1981-1983), Washington DC (1981-1983).
  Ø Director d’Estratègia i Comunicació de Foment del Treball Nacional (1983-1989).

  POLÍTICA

 • Ø En 1970 comença a col·laborar amb Manuel Fraga Iribarne per a l’organització d’un partit polític.  En 1974 funda el Club Àgora (Barcelona), club d’opinió política del que serà Director i President fins a 1976.
  Ø En 1974 funda GODSA, a Madrid, amb un grup d’intel·lectuals i polítics.
  Ø En 1976 funda Reforma Democràtica Espanyola i Reforma Democràtica de Catalunya (baula original d’Aliança Popular i de tota la seqüència de partits que conclouen en el Partit Popular).
  Ø En 1980 funda Solidaritat Catalana amb un grup de professionals i empresaris a Catalunya i sota les seues sigles participa en les primeres eleccions al Parlament de Catalunya. No resulta triat.
  Ø Militant d’Aliança Popular (A.P.) des dels seus inicis.
  Ø Membre del Patronat de la Fundació Cánovas del Castillo (en la seua primera època).
  Ø En 1989 és triat Diputat per la província de Barcelona, representació que ostenta al llarg de tres legislatures en el Congrés dels Diputats, fins a febrer de 2000.
  Ø Ha sigut membre de les Comissions d’Economia, Comerç i Hisenda (de #el Mesa de la qual va ser secretari primer durant la Vª legislatura) i d’Afers exteriors (de la qual va anar Vicepresident 2º en la VIª Legislatura), i de la Comissió de Medi ambient (VIª Legislatura). Va ser representant del Parlament Español en l’Assemblea de l’Atlántico Nord (OTAN) durant la Vª i VIª Legislatures, havent pertangut al Comitè de Treball de la ex Unió Soviètica i països del Centre i Est d’Europa (1993-1995), de la Comissió Política i de la Comissió de Defensa i Seguretat.
  Ø Membre del Comitè Executiu i de la Junta Directiva del Partit Popular de Catalunya (1989-2000).
  Ø Membre de la Junta Directiva Nacional del Partit Popular (1989-2000).
  Ø Ha sigut membre, en la VIª Legislatura, de la Subcomissió Congrés-Senat de Bioètica.

  UNIVERSITATS I ALTRES ACTIVITATS

  Ø Professor visitant de la Universitat de Anahuac (Mèxic D.F.) des de 1995.
  Ø Professor de Teoria del Coneixement i Ètica en el Centre Universitari Francisco de Vitòria, de la Universitat Complutense de Madrid (des de 1996).
  Ø Assessor permanent de la Fundació Mèxic Unit, els programes de la qual de recerca i opinió pública va dissenyar.
  Ø Assessor de la patronal catalana Foment del Treball Nacional (des de 1989).
  Ø Conferenciant en Universitats de Roma (Itàlia), Phoenix Institute (Arizona), Acadèmia Pontifícia de Filosofia de Liechtenstein, Universitat de València, Universitat de Barcelona (cursos de doctorat en la Facultat de Dret), i diverses facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona, en la Universitat Politècnica de València, en la Complutense de Madrid…
  Ø Conferenciant i cursos en la Universitat de Anahuac i la de nahuac del Sud a Mèxic D.F., Universitat del Valle de Mèxic (D.F.), diverses institucions empresarials i acadèmiques de Monterrey, Querétaro i Guadalajara (Mèxic), i altres diferents centres espanyols i europeus (Universitat d’Estiu de l’Escorial, etc.), Euroforum-Escorial (Madrid), Ateneu Pontifici “Regina Apostolorum” (Roma), en el Centre Chatelar en Montreux (Suïssa), Santa Seu (Roma), etc., etc..
  Ø En l’actualitat és assessor del Real Automòbil Club de Catalunya (RACC), de la seua Fundació RACC (Barcelona) des de 2000 a 2007.
  Ø Membre del Consell Directiu de la Fundació Ciència i Societat (Madrid) des de 1999 a 2001.
  Ø Membre del Comitè Assessor (Observatoire) de la Fondation Guilé (Basilea, Suïssa) des de 1998 a 2007.
  Ø Membre de la Fundació Sexennis (Morella, Castelló).
  Ø Professor d’Ètica General (3º Periodisme) i d’Ètica per a Negocis (Deontologia per a activitats econòmiques) en Economia del Centre Universitari Francisco de Vitòria (Pozuelo, Madrid)
  Ø Assessor de la Fundació IBER (Madrid).
  Ø Actualment professor en Postgrau i Master en la Universitat Francisco de Vitòria.
  Ø Patró de la Fundació Abad Oliva

  Periodisme:

  Col·labora en diferents mitjans de comunicació espanyols (ràdio, premsa i televisió): Cadena COM Ràdio, Intereconomía, El Mundo, El Punt, El Periódico, La Razón, TVE i Tv3, Punt radie, etc., ABC (edició Comunitat Valenciana). Col·labora setmanalment en Catalunya Ràdio, Ràdio Estel , Els Ports Ràdio i Cadena Ser.

  .- Actualment és comentarista polític de la cadena 8TV amb Josep Cuní.

  Ø El Noticiero Universal de Barcelona (1966-1970)
  Ø Fundador d’El País i membre del Consell d’Administració (1974-1977).
  Ø Conseller Delegat de Diari de Barcelona (1974-1980), on a més va ser editorialista i comentarista polític.

  Publicacions:

  Ø Autor de diferents llibres històrics i biografies (Morella i els seus Ports, Fraga Iribarne, retrat en tres temps, entre uns altres) Ha publicat milers d’articles d’anàlisis i assaig, històrics, de crítica literària i editorials de premsa en els mitjans ressenyats a partir de 1964 fins al dia d’avui. El seu últim llibre publicat Nihil Obstat: el bosc polític (2008).

Sector Empresarial:

Ø Ha sigut Vicepresident del Grup GLA (Madrid), Conseller de Metrum S.A. (Madrid).
Ø Actualment és Secretari-Conseller de Columna d’*Immobles S.A. (Barcelona). Membre del Consell Assessor de Factor n S.A. (Madrid). Consultor de Nike Ibèrica S.A. (2001-2006), de OMB Espanya S.A. (2000-2008), de Fihoca S.A. (Barcelona), de la Autoritat Portuària de Barcelona (2001-2005), de Dolmen Consulting S.L. des de 2006, de Eiffage Energia S.L.O. (2005-2008), de Giacomini s.p.a. (Piemont, Itàlia) des de 2001, del Grup ARICAM (Navarra-Madrid), etc. És membre de la Junta Directiva de Foment del Treball Nacional.
Ø En 2008 l’Ajuntament de Morella (Castelló) li va atorgar la Creu de Santa Llúcia, màxim reconeixement a la seua labor de promoció de la ciutat.
Ø President de dos S. a. de Tenerife, propietària de terrenys d’àmplia projecció.
Ø Està escrivint tres llibres en aquests moments (una biografia, una història social i econòmica, i una narració).

Campanya pels drets lingüístics