Home > Els Ports > L’Ajuntament de Morella lamenta l’abandó i presumible trencament de la resta paleontològica més important trobada als Ports i exigirà responsabilitats

L’Ajuntament de Morella lamenta l’abandó i presumible trencament de la resta paleontològica més important trobada als Ports i exigirà responsabilitats

sauropodemorella2015L’Ajuntament va denunciar en 2012 la situació d’aquest fòssil, que tres anys després continua en el mateix estat, el que posa de manifest els incompliments que ha tingut la Generalitat Valenciana. A més, l’alcalde lamenta la falta d’ajudes de les administracions per dinamitzar la paleontologia als Ports

L’Ajuntament de Morella ha reaccionat ràpidament a les informacions publicades en premsa, que apunten que una de les restes paleontològiques més importants d’Europa i trobat en el terme municipal, continua abandonat sota una escala del centre educatiu de Penyeta Roja de Castelló i, el que és més greu, partit en dos trossos. La situació és la mateixa que al 2012, quan es va denunciar l’estat d’aquesta troballa i des de la Conselleria de Cultura d’aleshores, es va assegurar que es solucionaria i es restauraria en eixe any. Tres anys després, l’incompliment és manifest i l’abandó d’aquest fòssil continua.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, afirma que “l’actuació de la Conselleria de Cultura durant aquests anys ha estat lamentable i demostra poc criteri i professionalitat a l’hora de cuidar una peça única, amb una gran importància històrica”. Per això, afegeix que “anem a exigir als nous responsables de la Conselleria de Cultura que se solucionen aquesta situació i que, a la vegada, exigisquen responsabilitats a les persones encarregades de custodiar i posar en valor aquestes restes, ja que és incomprensible que una de les troballes paleontològiques més importants estiga d’aquesta manera, quan hauria d’estar ben emmagatzemat i preparat per a una futura restauració”.

Cal recordar que l’abandonament d’aquest fòssil va ser motiu de polèmica fa tres anys. Llavors, l’Ajuntament de Morella va denunciar la situació i l’actual alcalde i altres membres de l’equip de govern van visitar les instal·lacions de l’IVACOR. Des de la Conselleria de Cultura van intentar tancar el tema assegurant que en tres mesos començaria la rehabilitació d’aquest important fòssil. Però en tres anys, no s’ha avançat res.

Aquesta resta paleontològica va ser trobada en el jaciment de Sant Antoni de la Vespa, al mes d’agost de l’any 2008. És un esquelet de les extremitats inferiors d’un sauròpode que va viure fa més de 120 milions d’anys, en l’etapa del Cretaci Inferior.

Manca de suport de les administracions
L’alcalde de Morella també ha lamentat la manca de suport institucional en matèria paleontològica. A aquest succés que és responsabilitat de la Conselleria de Cultura, s’uneix també la falta d’ajudes de la Diputació de Castelló. El president de l’administració provincial va anunciar fa dos anys la inversió de 400.000 euros per dinamitzar la paleontologia als Ports. En aquest temps, la Diputació de Castelló no ha realitzat cap inversió ni ha destinat cap ajuda per impulsar projectes paleontològics a Morella.
Per tot això, Rhamsés Ripollés conclou que “Morella i la comarca dels Ports tenen una potencialitat paleontològica impressionant, però sempre ha fallat el suport d’altres administracions que s’implicaren de veritat i que pogueren impulsar ací centres de referència, com sí que s’ha fet a la província de Terol. El normal és que les restes de dinosaures que es porten a Castelló o València per a ser analitzades i recuperades, després tornaren a Morella, perquè són patrimoni nostre, i que estigueren al servei dels veïns i visitants”.

Campanya pels drets lingüístics