Home > Cultura > Les escoles de Benicarló es transformen amb l’arribada de les Comunitats d’Aprenentatge

Les escoles de Benicarló es transformen amb l’arribada de les Comunitats d’Aprenentatge

comunitatsaprenentatge2016El claustre de professors ha decidit apostar pel projecte de Comunitats d’Aprenentatge i volem que el pares i mares conegueu  aquest projecte educatiu i decidiu si voleu que l’escola el porte endavant. Amb eixe motiu, us convoquem a l’assemblea que es celebrarà el proper  dimecres 24 de febrer a les 19 hores a l’auditori Pedro Mercader de Benicarló.

En aquesta assemblea ens acompanyaran autoritats educatives i experts en la matèria que ens explicaran en què consisteix el projecte  i resoldran tots els  dubtes que els formuleu. En finalitzar l’assemblea s’iniciarà el període de votacions.

El projecte de Comunitats d’Aprenentatge posa en marxa una sèrie d’Actuacions Educatives d’Èxit avalades científicament pel VI Programa Marc de la Unió Europea. Es tracta d’obrir l’escola a l’entorn i afavorir  la participació de tothom. És un projecte  que pretén transformar l’entorn per  a millorar  el nivell d’aprenentatge de l’alumne i el grau de convivència en el centre.

Comunitats d’Aprenentatge és un projecte basat en un conjunt d’actuacions educatives d’èxit dirigides a la transformació social i educativa. Aquest model educatiu està d’acord amb les teories científiques a nivell internacional que destaquen dos factors claus per a l’aprenentatge en l’actual societat: les interaccions i la participació de la comunitat.

Les Comunitats d’Aprenentatge impliquen a totes les persones que de manera directa o indirecta influeixen en l’aprenentatge i el desenvolupament de les i els estudiants, incloent a professorat, familiars, amics i amigues, veïns i veïnes del barri, membres d’associacions i organitzacions veïnals i locals, persones voluntàries, etc. El projecte, que va començar en l’educació obligatòria el 1995, compta actualment amb més de 120 Comunitats d’Aprenentatge. A causa del seu èxit, les Comunitats d’Aprenentatge s’han estès a nivell internacional, duent-se a terme en centres educatius del Brasil, i s’han estudiat dins del Sisè Programa Marc de Recerca de la Unió Europea INCLUD-ED com una actuació d’èxit per al foment de la cohesió social a Europa a través de l’educació (CREA, 2006-2011). Partint dels somnis de tota la comunitat educativa ia través del diàleg i la ciència aquest projecte transformador està assolint un doble objectiu: superar el fracàs escolar i millorar la convivència.

Per saber més
•    Díez, J .; Fletxa, R. (2010). Comunitats d’Aprenentatge: un projecte de transformació social i educativa. Monogràfic sobre Comunitats d’Aprenentatge. Revista Interuniversitària de Formació del Professorat continuació de l’antiga Revista d’Escoles Normals. 67, 24. Accedeix
Introducció al projecte Comunitats d’Aprenentatge on s’exposa breument els antecedents, les bases teòriques i els principis.
•    Elboj, C. i Oliver, P. (2003). Les comunitats d’aprenentatge: Un model d’educació dialògica en la societat del coneixement. Revista Interuniversitària de Formació del Professorat. 17, 3, 91-103. Accedeix
En aquest article es presenten les Comunitats d’Aprenentatge com un dels projectes caracteritzat i basat en les millors pràctiques educatives que estan donant resposta a les necessitats de la societat del coneixement.

Campanya pels drets lingüístics