Home > Cultura > Benicarló presenta la campanya “Els rumors nuvolen la convivència”

Benicarló presenta la campanya “Els rumors nuvolen la convivència”

3x4dinsAmb motiu de la setmana contra el racisme i la xenofòbia, l’Ajuntament de Benicarló ha presentat la campanya “Els rumors nuvolen la convivència. Benicarló, viu la diversitat”, per tal de combatre la rumorologia i prejudicis sobre la diversitat cultural, desmentir tòpics sobre la població immigrant i poder avançar cap a una convivència lliure d’estereotips. Es tracta d’emprendre la tasca de transmetre informació veraç, objectiva i contrastada en relació amb les percepcions negatives i esbiaixades respecte a les persones nouvingudes.

Tal com han detallat la regidora de Benestar Social, Marta Escudero, i el tècnic d’Acció Social, Albert Rodríguez, Benicarló és, amb un 22% de població estrangera, un municipi amb una societat cada vegada més plural i diversa, i d’esta realitat sorgeix la necessitat de definir de manera clara com es gestiona eixa diversitat. La campanya sorgeix de la taula de diversitat de les taules participatives de Benestar Social, i s’impulsa econòmicament gràcies a la subvenció de la Federación Española de Universidades Populares, programa específic que valora continguts i experiències que afavorisquen valors de solidaritat, convivència i tolerància.

“Els factors que afavoreixen la circulació de rumors són diversos, com ara el desconeixement o la desinformació”, explicava Escudero. “El rumor pot iniciar la perillosa cadena que formen l’estereotip, el prejudici i la discriminació. Les conseqüències que genera aquesta cadena són diversos conflictes i la divisió entre el veïnat; consegüentment, afecta negativament la convivència i la cohesió social. Un dels efectes negatius dels rumors és la discriminació, que provoca la divisió entre la població en funció dels orígens i la condició social, i que provoca actituds i accions d’intolerància i rebuig cap a grups sencers de població. Açò limita i condiciona les interaccions socials entre grups i desemboca en processos de marginació i exclusió social”.

“Acabar amb els rumors és un treball a llarg termini”, prosseguia l’edil. “L’objectiu és acompanyar a les persones del nostre entorn per tal que es qüestionen la informació que reben i no es deixen portar pel primer que escolten. Per a això és fonamental una comunicació eficaç, molta informació i campanyes divulgatives i formatives com la que presentem avui”.

Per últim, Rodríguez ha explicat els actes que tindran lloc aquest dimecres 22 de març:

· A les 18 h, “Monòlegs contra l’exclusió” a càrrec de Valencia Acoge, on quatre persones explicaran breument els seus processos de migració i integració. Pl. de Sant Joan.

· A les 19 h, xarrada “Rumors, detectant prejudicis contra la migració”, a càrrec d’Albert Mora, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Edifici Gòtic.

Campanya pels drets lingüístics