Home > Opinió > La diputada Marta Sorlí i el senador Jordi Navarrete presenten a Vinaròs les esmenes de Compromís als PGE

La diputada Marta Sorlí i el senador Jordi Navarrete presenten a Vinaròs les esmenes de Compromís als PGE

pgemaestratvros2017La diputada Marta Sorlí i el senador Jordi Navarrete han explicat avui les esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat presentades el passat divendres per Compromís i referents a la comarca del Maestrat. De les més de 300 esmenes presentades al País Valencià, 80 afecten a tota la demarcació de Castelló i 25 fan referència als pobles de la comarca, amb temes tan reivindicats com l’ampliació de la xarxa de rodalies fins al Maestrat o el desdoblament total de la N340.

Les 80 esmenes referents a tota la província de Castelló estan valorades en 650 milions d’euros de millores. “Pensem que  és fonamental haver presentat aquestes esmenes, perquè amb els actuals PGE els pobles de Castelló rebran 135 euros per càpita, 50 euros per sota de la mitjana estatal. Som una zona que necessita inversions, necessita connexions i necessita finançament per als nostres serveis i, una vegada més, els pressupostos generals ens deixen fora del tracte just que mereixem i reclamem”, ha explicat la diputada Marta Sorlí. “Si anem a la comparativa amb altres autonomies, la situació encara és més greu, perquè per exemple Castella i Lleó rebrà quasi quatre vegades més per càpita del que rebrem els pobles de Castelló. Per això hem anat poble a poble arreplegant les esmenes que puguen millorar la vida de les persones que estem als pobles de Castelló. La nostra tasca és reivindicar el que és just per la nostra terra i la nostra gent, no volem més ni menys que el que ens pertoca”, ha conclós Sorlí.

Jordi Navarrete, senador de Compromís, ha repassat les esmenes que afecten concretament a Vinaròs i en concret, la dotació pressupostària que se sol·licitarà fora de termini per monitoritzar l’activitat sísmica generada pel Castor: “Volem que col·loquen la xarxa de sensors que s’especifica a l’informe del MIT sobre la plataforma de gas del Castor i que es faça un seguiment exhaustiu de la falla Amposta per saber el que passa en tot moment en aquesta infraestructura. Defensem el País Valencià i la nostra comarca i demanem tot el que ens pot millorar la qualitat de vida als pobles”, ha explicat.

Un dels temes que ha estat prioritari en les esmenes presentades és la creació del nucli de rodalies de Castelló que possibilite l’arribada de rodalies fins a Vinaròs, una demanda antiga que fins ara no s’ha escoltat i que està valorada en 45 milions d’euros. Una altra reivindicació històrica és el desdoblament total de la N340 i en el cas de Benicarló i Vinaròs es demana que es rehabilite i se cedisca el tram vell de l’antiga N340 perquè done un servei digne entre els dos pobles. La creació d’un parc logístic i d’un pla de reindustrialització són una altra demanda que recullen les esmenes, per tal de frenar el despoblament dels pobles de l’interior. Per municipis, destaca l’esmena referent a l’ampliació de la depuradora de Peníscola, la canalització de la rambla d’Alcalà de Xivert, la construcció d’un passeig marítim a Alcossebre, el pla de camins rurals i la restauració de l’ermita de Sant Josep de la Jana, la posada en valor del jaciment íber de Benicarló i la creació d’un museu local i un auditori a Vinaròs.  
La roda de premsa ha estat presentada per Samuel Cerdà, portaveu local de BLOC-Compromís a Vinaròs, i ha comptat amb la presència de Jordi Moliner, regidor a l’Ajuntament de Vinaròs.
Campanya pels drets lingüístics