Home > El Maestrat > Què són i per què serveixen les colònies escolars?

Què són i per què serveixen les colònies escolars?

www.mestempslliure.cat

www.mestempslliure.cat

Les colònies escolars són un tipus d’activitat molt interessant per als nens. En general, s’organitzen com a mínim una vegada a l’any en llocs molt diversos i poden romandre en ells entre 3-5 dies més o menys, depenent de l’activitat dels nens.

D’aquesta manera, mentre que els més grans poden estar fàcilment els 5 dies, els més petits potser no puguin estar més d’un; és per això, per la qual cosa es consideran les activitats d’un dia més interessants.

Tot el que tens que saber sobre les colònies escolars
Aquest tipus de sortida normalment és organitzada per les escoles i es troben dins del pla d’ensenyament. Es persegueixen 3 objectius bàsics:

D’una banda, es busca l’entreteniment dels nens. Solen organitzar-se de cara al tercer trimestre ja que és quan el temps sol ser millor. A més, també suposa una pilota d’oxigen que els ajudarà a recuperar energies, carregar les piles i tornar amb força al que queda de curs.

D’altra banda, també es persegueix estimular la sociabilització, analitzant certs criteris per determinar si un nen es relaciona de la forma en la qual caldria esperar o,  per contra, té algun problema que s’ hagi de començar a tractar al més aviat possible.

A més, també s’estableix un mitjà molt característic perquè el nen s’eduqui en valors.

Tipus d’activitats més populars de les colònies escolars?
Encara que es pot anar pràcticament a qualsevol lloc, el més comú és decantar-se per un tipus d’excursió a l’aire lliure. La idea és buscar un lloc ampli, obert, que compti amb molta vegetació i, a poder ser, en el qual els nens puguin trobar-se amb animals tals com a vaques o gallines. Per descomptat, aquest lloc deu reunir els controls de seguretat adequats per minimitzar qualsevol tipus d’accident, a més de tenir un control absolut per part dels responsables de cada curs en qüestió de seguretat.

Abans d’organitzar l’excursió, l’equip docent deu conèixer totes les activitats que es duran a terme en el lloc, així com la forma d’organitzar-se de l’escola per poder fer totes les activitats pertinents i és que, a causa de la gran planificació que es necessita, caldrà estudiar tot amb detall: Des de planificar els horaris, l’hora en la qual els alumnes s’han d’aixecar, l’horari dels esmorzars, el sopar, el temps d’higiene personal, així com qualsevol altre detall relacionat.

És comprensible que els pares tinguin una mica de por de deixar als seus fills anar a aquestes excursions, sobretot si els nens estan en els primers cursos. Convé recordar que forma part important de la seva evolució en estar en contacte amb els seus companys lluny de l’entorn acadèmic de l’escola, a més cal recordar que estaran controlats en tot moment. Activitats molt especials en les quals segur que s’ho passen en gran.

Campanya pels drets lingüístics