Home > Cultura > Agramunt repassarà amb llibres els 80 anys de Josep Vallribera

Agramunt repassarà amb llibres els 80 anys de Josep Vallribera

vallriberaagramunt2017La Fundació Viladot d’ Agramunt celebra els 80 anys de Josep Vallribera, amb una mostra dedicada als LLIBRES DE JOSEP VALLRIBERA, que repassa la seva producció d’edicions de bibliòfil i de quaderns relligats. Un total de 36 obres datades entre els anys 1995 i 2017. 

Paral·lelament a la seva producció pictòrica, Josep Vallribera ha tingut una predilecció per aquestes edicions singulars, tractades amb una gran diversitat de mitjans, ja sigui amb l’ús de serigrafies, litografies, digitalprints, fotografies, inkjets, damunt suports de paers especials, o metacrilats, amb incorporacions de neons, de CDs o DVDs, i sempre amb grafistes o pinzellades directament damunt d’ aquests suports. Son llibres, majoritàriament publicats per Edicions H. Jenninger, de tiratges molt curts, entre 10 i màxim 30 exemplars, i en alguns casos acompanyen textos o intervencions de companys de viatge, com Tony Moore, o el poeta Jean Serra, o crítics com Christiane Vielhaber, Joan Gil o Conxita Oliver. En la majoria dels casos fa servir frases en català, francès o alemany, que barreja al seu criteri. Els formats són també especials, amb embolcalls que sovint són capses, o de grans dimensions, com la carpeta PENSANT MENTRE MIRES del 2015, que fa 80 x 60 cm.

Els llibres de bibliòfil han estat una constant en la seva obra, com també ho ha estat en la trajectòria de molts artistes de la generació FLUXUS. El primer que inicia el recorregut de la mostra és VALORACIONS I TRADUCCIONS, de 1995, una carpeta de quatre serigrafies, on ja fa servir el seu grafisme expressiu. Segueix EL BOSC. De 1996, amb la inmcorporació de fotografies i textos, i una aproximació al món de la NATURA, que sempre ha equiparat al de la CULTURA. DETALLS, de 2005, és una mena d’ autoretrat, on repassa els indrets on ha viscut i s’ ha sentit vinculat, des de Juneda fins a Eivissa o Alemanya. D’ençà d’ aquest moment la producció de llibres creix en la seva dedicació, amb una producció quasi bé anual….BETWEEN CHAIRS de 2006, NATURA PURA de 2008. MANIFEST PER AVUI, de 2009, i de 2010. OBSERVACIÓ de 2013.

L’ any 2014 Vallribera pateix un infart que reflecteix en obres dom CLAUTROFOBIA INESPERADA, i que li fa aproximar-se a les edicions bibliogràfiques amb més concentració. El resultat són dues osbres brillants PENSANT MENTRE MIRES, i la més recent que duu el mateix titol, i que está impressa damunt de metacrilats que permeten que s’exhibeixi en espais naturals, amb referències sempre a la Naturalesa.

Si els 80 anys són una data per mirar l’obra feta, aquesta exposició ens recorda la rellevància que la bibliofilia te en un artista que considera obra major tot el que fa dia a dia.

Campanya pels drets lingüístics