Home > Cultura > Un documental celebra el 700 aniversari de l’orde de Montesa

Un documental celebra el 700 aniversari de l’orde de Montesa

montesadocumental2017El Grup Harca i Granissat Estudi Creatiu produïxen el primer documental històric valencià per a les xarxes socials

Encara que la majoria dels valencians desconega hui en dia la seua existència, l’orde de Santa Maria de Montesa va ser una de les principals institucions del Regne de València durant l’època foral, des de la seua fundació el 1317. Per això, les Corts Valencianes, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i l’Ajuntament de Potries han impulsat la producció d’un vídeo sobre els seus 700 anys d’història, que és el primer documental històric valencià realitzat directament per a la seua difusió per internet i les xarxes socials.

S’han encarregat de la seua elaboració el Grup Harca. Medievalistes Valencians, amb llarga experiència en la divulgació històrica, i Granissat Estudi Creatiu, els realitzadors d’un altre vídeo de gran difusió per les xarxes, “Qui som els valencians?”. La peça, de 15 minuts de durada, està narrada per la periodista Amàlia Garrigós i compta amb la participació d’experts en la institució, com els professors Enric Guinot, Josep Torró i Ester Alba o l’escriptor Josep Piera, a més de diverses animacions sobre els seus fets històrics més destacats i la música de Carles Magraner i la Capella de Ministrers.

El documental explica els orígens de l’orde de Montesa, relacionats amb la desaparició dels templers, i la seua funció com a orde religiós i militar destinada a la lluita en les Croades i contra els enemics de la Corona d’Aragó. Així mateix, reconta la història dels grans mestres de l’orde més famosos, com Berenguer March, tio de l’immortal poeta valencià Ausias March, l’almirall Romeu de Corbera, heroi de les guerres mediterrànies, o Galceran de Borja, besnét del papa Borja Alexandre VI i primer perseguit per homosexualitat per part de la Inquisició. Finalment, el vídeo recorre els principals monuments i municipis vinculats a la seua història, com els castells de Montesa i Peníscola o la localitat de Sant Mateu, capital de la comarca del Maestrat, un nom que prové dels mestres del mateix orde.

 

La peça es pot visualitzar en els següents enllaços:

http://blog.harca.org/2017/11/14/santa-maria-de-montesa-lorde-dels-valencians/

 

El GRUP HARCA. MEDIEVALISTES VALENCIANS està  compost per Frederic Aparisi, Vicent Baydal i Ferran Esquilache. Per la seua banda, GRANISSAT ESTUDI CREATIU són Lluís Campello, Miguel Fuertes, Josep Olmos i Isabel Viso.

Campanya pels drets lingüístics