Home > El Maestrat > Compromís demana la compareixença de la ministra davant l’arribada a la Península de devastadores malalties per a la citricultura

Compromís demana la compareixença de la ministra davant l’arribada a la Península de devastadores malalties per a la citricultura

muletcomissiosenat2015El senador territorial valencià demana, a més, que informe de l’arribada d’inspectors de la Unió Europea a Galícia per comprovar si s’apliquen els Plans de Contingència

Madrid, 10 de gener de 2018

El portaveu de Compromís al Senat i senador territorial valencià, Carles Mulet, ha reclamat la compareixença de la ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Tejerina, per informar de les mesures adoptades i les que pensa adoptar en relació amb la presència a la península ibèrica (Galícia i Portugal) de la Trioza erytreae, vector que transmet la devastadora malaltia del Huanglongbing(HLB, citrus greening o drac groc), que en cas d’afectar les zones citrícoles espanyoles causarien pèrdues incalculables en haver d’arrencar i destruir l’arbrat.

Segons el senador valencià “de res serveix que s’aproven al Senat mocions de defensa dels cítrics si a l’hora d’actuar de forma contundent per protegir la citricultura abandonen les seues funcions i no actuen amb contundència en els controls sanitaris i amb els plans de contingència, ja que són ja dues malalties com la xylella fastidiosa i el HLB que, en cas d’afectar oliveres i altres llenyosos i cítrics, pot comportar gravíssims problemes econòmics per als productors“.

D’altra banda la coalició ha reclamat informació a la ministra arran de la visita d’inspectors de la Unió Europea a Galícia per comprovar si el govern autonòmic estava aplicant correctament el Pla de Contingència. “Ens consta i ens preocupa que no s’estiga fent allò necessari per frenar l’expansió d’aquestes plagues que, com veiem, és ràpida i no entén de fronteres. El HLB ha causat pèrdues milionàries als països on s’ha detectat en no existir cura coneguda i suposa la major amenaça per a la nostra citricultura. Per això demanem serietat d’una vegada a la ministra, a la qual demanem que dedique una mica del seu auster temps a l’agricultura mediterrània, als nostres previsibles problemes o ella i la seua administració acabaran sent les responsables i així està quedant reflectit lamentablement en els informes europeus, que constaten amb estupor com Espanya no fa els deures en la matèria“, ha afegit Mulet.

Campanya pels drets lingüístics