Home > Cultura > Tornen “els Panxuts”, el carnestoltes tradicional de la Jana

Tornen “els Panxuts”, el carnestoltes tradicional de la Jana

panxuts2018lajanaDemà, dissabte dia 17 de febrer, tindrà lloc a la Jana a partir de les 17:30 de la tarda la festa dels Panxuts, la forma tradicional del carnestoltes janenc, organitzada per l’Associació Janenca de Cultura amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Jana, els quintos d’enguany i el grup de dolçaina i tabal. Prèviament a la cercavila de disfresses i panxuts se celebra un dinar al centre social amb paella i pilotes de carnestoltes.

La festa dels panxuts és la celebració tradicional del Carnestoltes que es fa a la Jana des de temps immemorials. Després de molts anys sense fer-se, i quan la manera de bastir aquestes disfresses tradicionals pràcticament havia quedat oblidada, al 2003 l’Associació Janenca de Cultura va recòrrer a iaios i iaies del poble que encara ho recordaven per recuperar una festivitat d’arrel, peculiar i que no sembla tindre rèpliques als pobles veïns.

Els panxuts són uns personatges típics del Carnestoltes de la Jana. És una disfressa tradicional que s’elabora amb dues camises antigues de llenç, una posada al cos i l’altra per les cames, lligades amb cordes i replenes de palla. Al cap, els panxuts porten un cistell. El volum de la disfressa fa que la mobilitat i l’equilibri dels panxuts queden molt reduïts, de manera que és un joc per als xiquets que segueixen la cercavila intentar fer-los caure a terra. Per tal d’evitar-ho, té un paper fonamental un altre personatge típic, l’Agüeleta de Basques (o de Bastos) que intenta disuadir als xiquets i mantenir l’ordre amb un bastó. A l’any 2017, l’Associació Janenca de Cultura va presentar aquesta iniciativa anual amb una candidatura als Premis Maestrat Viu, però finalment no en va resultar guanyadora.

Campanya pels drets lingüístics