Home > EM2019-Opinió > Compromís pregunta a Ribera per què va signar la DIA del Castor si era costosa i innecessària la infraestructura

Compromís pregunta a Ribera per què va signar la DIA del Castor si era costosa i innecessària la infraestructura

castorplantaibi2016vinarosEls senadors retreuen que eludís parlar del futur de la planta en la seua compareixença al Congrés

Madrid, 13 juliol 2018

Compromís al Senat considera “lamentables” les declaracions de la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que va llançar pilotes fora sobre el magatzem i infraestructures del projecte energètic Castor, la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) del qual va signar ella mateixa tot i haver admès que era una infraestructura “costosa i innecessària”.

El portaveu al Senat, Carles Mulet, ha preguntat a la titular de la Transició Ecològica “quins eren els motius per donar el vistiplau ambiental a un projecte que no val per a res, com ella mateixa admet i que va ser qüestionat pel mateix Tribunal Suprem i l’Audiència Nacional per no haver sotmès a avaluació d’impacte ambiental un tram de gasoducte que connecta la xarxa nacional de transport de gas amb la instal·lació en terra associada a l’emmagatzematge subterrani Castor. Com es fan les coses en aquest país?”,s’ha preguntat.

Aquestes sentències van suposar una desautorització clara per l’actual ministra que, “tot i escudar-se en els tècnics, ha de saber valorar a la fase oportuna del procés la idoneïtat de posar la signatura en una DIA d’un projecte que ha suposat un desemborsament proper als 1.800 milions d’euros, una enorme afecció al medi marí i terrestre i a l’estabilitat de la falla que es va veure afectada per les operacions d’injecció de gas i que, d’haver tingut en compte les recomanacions i advertències i haver-se pres una mica més seriosament les seues funcions, hui aquest fiasco no seria una realitat tan penosa com la que hi ha en l’horitzó al sud del Delta de l’Ebre“, ha afegit Mulet.

La coalició considera positiu que la ministra assumisca les lliçons que el projecte Castor ha posat sobre la taula, però li ha demanat responsabilitats per la seua decisió “presa a la lleugera i davant recursos fòssils com el gas” i on l’administració ha estat en aquest procés com “comparsa i pagana” d’uns projectes poc rigorosos i “encoratjats per venedors de fum i estafadors com els que recorrien la nostra geografia venent productes miraculosos per a la salut, però en la seua versió moderna“.

Els senadors han lamentat que haja eludit parlar del futur de la planta i han anunciat que han presentat una nova bateria de preguntes sobre els aspectes que s’han anat coneixent sobre el projecte, com els problemes greus de disseny als quals va al·ludir l’anterior responsable d’Energia, les repercussions de la sentència del Constitucional sobre el projecte, les retribucions, la reclamació de responsabilitats davant d’una planta que no funciona, etcètera.

Campanya pels drets lingüístics