Home > Cultura > Les Jornades dels Maquis de la Tinença homenatjaran Francisco Gisbert Prades i comptaran amb l’escriptora Alicia Giménez Bartlett

Les Jornades dels Maquis de la Tinença homenatjaran Francisco Gisbert Prades i comptaran amb l’escriptora Alicia Giménez Bartlett

Cartell Jornades Maquis 2019 copia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Les Jornades dels Maquis de la Tinença homenatjaran Francisco Gisbert Prades i comptaran amb l’escriptora Alicia Giménez Bartlett

Les Jornades dels Maquis a la Tinença de Benifassà (18 i 19 de maig de 2019) recordaran en la present edició la figura de Francisco Gisbert Prades, un poblatà que va ser una víctima innocent de la repressió franquista exercida al que li va ser aplicada la ‘Ley de Fugas’ l’any 1949 després dels fets del Cabanil i posterior repressió. “Francisco era el marit de la propietària del mas on va tindre lloc l’enfrontament entre maquis i Guàrdia Civil al 1949, on van morir dos maquis, també Manolete, un confident de la Guàrdia Civil i un tercer detingut, però que va morir afusellat a la presó de Paterna en 1952. Es va detenir tota la família, va estar a la presó de Morella i Castelló, se’l va torturar després dels fets del Cabanil i va ser afusellat dies més en aplicació de la “Llei de Fugas” molt a prop de la Pobla i del Mas de Jacinto i el seu cos es va enterrar al cementiri de la població al costat del dels altres maquis”, ha recordat Joan B. Beltrán Reverter.

“A la comarca també van ser assassinades altres persones en aplicació d’aquesta “Ley de Fugas” tant injusta i inhumana, en uns fets que envolten un fenòmen guerriller i de resistència que va ser silenciat durant molts anys, de forma que es reconeixerà i recordarà a aquesta persona, fill de la Pobla, tan injustament tractada”, ha afegit Beltrán.

Alicia Giménez farà un debat literari diumenge

Les jornades comptaran amb la presentació de diversos documentals, com m¡AQUI!s, del professor de Geografia i Història i doctor per la Universitat Rovira i Virgili, Raül González (dissabte 19 hores), una Ruta Interpretativa del Maquis de la Tinença; del treball guanyador del Premi de Rercerca en memòria democràtica ‘Por llanuras y montañas guerrilleros libres van’ de Pep Donate (diumenge, 10.30 hores) i la presentació literària de la guanyadora del Premi Nadal, Alicia Giménez Bartlett amb ‘Donde nadie te encuentre’ (diumenge, 11 hores).

Les Jornades dels Maquis a la Tinença estan organitzades per l’Ajuntament de la Pobla i l’Associació de Veïns i propietaris de la Pobla de Benifassà i compten amb el suport de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, el Parc Natural, l’Associació per la Recuperació de la Tinença, l’Associació Local de Pensinistes i Jubilats i El Tossal Cartografies. Per apuntar-se a les jornades cal fer-ho a l’enllaç http://bit.ly/2HG2MWe

Campanya pels drets lingüístics